Xantelasmele nu sunt numai o problemă estetică, în jumatate din cazuri pacienții cu xantelasme prezintă existența unor depozite de colesterol în grosimea pielii pleoapelor. Ele apar la început punctiform, în mai multe locuri, după care în timp acestea ajung în contact si formează suprafețe gălbui, cu contur neregulat sau ovalar, ușor reliefate, situate de obicei la unghiul intern al pleoapelor. 
Xantelasmele se asociază de cele mai multe ori cu diabetul zaharat sau cu anumite afecțiuni hepatice.

Conform unor studii de specialitate xantelasmele sunt factori predictori pentru riscul de infarct miocardic, boala ischemică cardiacă și ateroscleroza severă.

Fiind o afecțiune determinată de o crestere a nivelului colesterolului seric, excizia placardelor xantelasmei nu rezolva definitiv problema. Alte depozite pot apărea fără ca acestea să poată fi numită “recidivă”. Este un depozit nou apărut și el va fi tratat ca atare.
În cazul depozitelor mari, voluminoase și cu suprafața mare, xantelasmele pot fi îndepărtate chirurgical, cu excizie sutura. Firele se scot la 4-5 zile de la operație. Uneori prin sutura defectului pot apăre mici deformări, tracțiuni ale zonei palpebrale, care se rezolvă  însă spontan în cateva luni. Anestezia este locală iar spitalizarea de cateva ore.   

Tratamentul xantelasmelor

Pentru depozitele punctiforme sau cu suprafață mică, se poate proceda la vaporizarea placardelor cu laser. După tratamentul cu laser rezultă o plagă ce se va vindeca spontan în decurs de 10-12 zile. Nu se pun fire, iar ingrijirea locala in primele zile constă în toaleta, dezinfectarea si aplicarea unui unguent cu antibiotic, cu un mic pansament de protecție. Vindecarea spontană a plăgii se face prin reepitelizare marginală (închiderea plăgii) la 3-6 săptămîni iar cea definitivă la 6 luni..Anestezia este locală iar spitalizarea de cîteva ore. După intervenție se recomandă protejarea ochilor de lumina puternică și aplicarea de comprese reci pe zona ochilor timp de 10 – 15 min la fiecare 30 minute.Reluarea lucrului se poate face la 5-7 zile de la operație, in mediu fără praf, fum, curenți de aer sau umiditate excesivă.