Cum se produc cicatricile?

După ce fibrele de colagen din structura pielii au fost secţionate fie de un traumatism, fie de bisturiul chirurgului, ele intră aproape instantaneu într-un proces de regenerare, prin care încearcă să repare locul respectiv. În primele şase luni, cicatricea este în mod normal roşie, semn al acestui proces de regenerare. În momentul când cele două părţi ale tăieturii s-au unit din nou şi s-a consolidat „lipitura”, procesul de producţie al fibrelor noi se opreşte. Cicatricea se albeşte şi cu timpul devine mai suplă, se topeşte în piele și devine din ce în ce mai puţin vizibilă.
Există, însă, şi excepţii, cum ar fi cicatricile keloide. Sunt cicatrici în care producţia de fibrile reparatorii continuă la nesfârşit, cicatricea devine roşie, dură, proeminentă, chiar dureroasă.
Nu se ştie ce generează această predispoziţie. Uneori, persoane care au cicatrizat perfect normal pe unele zone se trezesc cu keloide pe alte zone. Cel mai frecvent acestea apar pe lobul urechii sau pe torace şi aproape niciodată pe faţă-din fericire. Uneori şi cicatricea de cezariană poate avea un aspect infiltrat, îngroşat, chiar daca nu este propriu-zis keloidiană. Traumatismele prin zdrobire, arsurile, se vindecă de asemenea defectuos.

Cum se poate ”repara” o cicatrice?

În cicatricile keloidiene se încearcă oprirea creşterii cicatricii acesteia, fie prin injectarea unor substanţe, fie prin folosirea laserelor vasculare. Unele creme pe bază de silicon sau pe baza de extracte naturale, pot de asemenea încetini procesul dacă sunt aplicate în primele faze ale vindecării. Cicatricile mari, retractile, beneficiază de tratamente cu microdoze de toxină botulinică, pentru a se relaxa şi a intra în repaus proliferativ.
Cicatricile albe, atrofice, deprimate, adâncite, beneficiază de tratamente cu tehnologii fracţionate, care produc micro-coloane de arsură în ţesutul contorsionat şi afectat şi dau şansa la regenerare prin fibrile noi sănătoase.
Uneori nu este altă soluţie pentru îndepărtarea unei cicatrici decât intervenţia chirurgicală.
La cicatricile mici de acnee sau varicelă se utilizează un mic instrument circular care scoate exact cicatricea. Marginile sunt apoi suturate cu fir foarte subţire şi în şapte zile problema s-a rezolvat!
Pentru cicatricile mai mari se poate practica excizia în totalitate şi tratarea noii cicatrici de la început cu metode care să prevină îngroşarea ei. Cicatricile adâncite se pot umple cu aceleaşi substanţe care sunt folosite la umplerea ridurilor-de regulă acid hialuronic care are foarte puţine efecte adverse. Deşi nu are efect permanent efectul estetic este imediat, iar repetarea injectării stabilizează zona, astfel că cicatricea devine din ce în ce mai puţin vizibilă.
Din fericire, tehnica medicală modernă dispune de multiple modalități de a rezolva eficient problema deranjantelor și nedoritelor cicatrici.