Chistul sebaceu este un tip de chist comun, situat sub piele. Este localizat cu predilecție pe scalp, față, trunchi, organe genitale (scrot, labii), dar poate să apară la nivelul oricărei suprafețe tegumentare. Cauza apariției sale este astuparea canalului de evacuare al glandei sebacee, cel mai adesea de către cheratină din piele. Aceasta duce la acumularea secreției glandei (sebum – cu aspect și miros caracteristic) într-un înveliș în formă de sac, care crește treptat în dimensiuni. În timp, creșterea volumului sau alte traumatisme, duc la fisurarea sacului și infectarea conținutului, care se transformă într-un abces dureros, mai dificil de tratat. Ce spun medicii despre acest lucru?

„Ca la orice formațiune care apare în organism, tratamentul tipic este îndepărtarea chirurgicală, urmată de sutură. Operația elimină conținutul chistului împreună cu învelișul, prevenind astfel recidiva. Toate formațiunile excizate se examinează la microscop (examen histopatologic), deși majoritatea chisturilor sunt benigne.

Tratamentul este exclusiv chirurgical și vizează excizia întregii glande cu tot cu conținutul retenționat. Suprainfecțiile repetate anterioare pot duce la formarea de țesut cicatricial și aderența chistului la țesutul adiacent, ceea ce poate conduce la ruperea chistului în momentul operator și excizie incompletă sau defectuoasă. Dacă excizia este completă, nu apar recurente.

Dacă chistul s-a infectat și s-a transformat într-un abces, tratamentul constă în antibiotice și eliminarea prin incizie a puroiului, urmată de închiderea plăgii prin pansamente sau sutură secundară. Tratamentul este mai dureros, de durata mai lungă, iar cicatricea rămasă poate fi mai inestetică.”, ne-a detaliat ce această dată Dr. Mihai Hrițcu, medic specialist chirurgie generală la Ovidius Clinical Hospital.

Dacă pacientul are predispoziție la formarea de chiste sebacee, atunci se pot forma noi leziuni în alte zone. Intervenția se face sub anestezie locală asigurând un comfort deplin al pacientului în timpul operator.